Skip to main content
Jakob je za intervjuju za Delo povedal...

Še vedno vse rolke izdelam ročno, zato so nekoliko dražje. Tudi če hočem naredim dve popolnoma enaki, bosta drugačni zaradi človeškega dejavnika. Posledično merim na kupce, ki to znajo ceniti. (Sedaj je izdelava podprta z najnovejšo tehnologijo.)

Jakob Hočevarustanovitelj znamke JH_boards

Spregovoril je tudi o svojih začetkih – kaj ga je ob koncu osnovne šole sploh navdušilo za izdelovanje rolk.

»Iz šole sem se vračal domov. Zagledal sem fanta, ki je v roki nosil zelo 'kul' longboard (daljšo rolko, namenjeno sproščeni vožnji). Pomislil sem: zakaj ne bi jaz naredil kaj podobnega?«
Skejtanje je včasih veljalo za močno subkulturo. Skejterji so imeli svoje običaje, svojo kulturo, svoj slog oblačenja, svoj okus za glasbo …

»Zdi se mi, da tega v Sloveniji ni več toliko,« je ugotavljal Hočevar, ki, zanimivo, nad izvajanjem vragolij v skejtparkih nikoli ni bil pretirano nadušen; rolko uporablja zgolj kot prevozno sredstvo. Kljub temu dobro pozna razlike v zahtevah različnih profilov kupcev.

Skejterji imajo raje rolke iz furnirja, saj zagotavlja trdnost in prožnost. Imajo kicktail (zavihane robove), da se lažje pelješ po robnikih in delaš trike. Kdor bi se rad vozil sproščeno, udobno, mehko, bo raje posegel po manj ukrivljeni rolki, kot je longboard. Longboard so sredi petdesetih let prejšnjega stoletja izumili deskarji v Kaliforniji. Ko ni bilo valov, so na svoje deske pritrdili koleščke in namesto po morju vijugali po asfaltu med ljudmi. Morda še priročnejši so cruiserji, ki so nekoliko manjši in lažje prenosljivi.

Jakob Hočevarustanovitelj znamke JH_boards

V njem preberite tudi, kako izdeluje rolke, za katere znane osebnosti jih je že izdelal, kako v poplavi različnih ponudnikov ohraniti edinstvenost in še marsikaj drugega.

Copy link
Powered by Social Snap